Hastanemizde Bronkoskopi Cihazı ile Hizmet Verilmeye Başlandı.
18 Eylül 2018

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Bronkoskopi Cihazı ile Hizmet Verilmeye Başlandı.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Göğüs Cerrahisi Bölümüne hayırsever vatandaşımız tarafından hibe edilen Rijit Bronkoskopi cihazı ile hizmet verilmeye başlandı.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Bilal GÜNAYDIN; "Göğüs Cerrahisi bölümünde yaptığımız bu hizmet diğer branşlarımızda da devam etmektedir. Bronkoskopi (Akciğerdeki hava yollarının içerden görüntülenmesi işlemi) havayolları içindeki lezyonların tanımlanmasında kullanıldığı gibi, akciğer kanserinin tanısında, ileri evre akciğer kanserinde havayollarındaki tıkanıklıkların açılmasında, akciğer enfeksiyonlarında enfeksiyon etkeninin tespitinde, Hastanemizde Göğüs Cerrahı uzmanımız tarafından kullanılmakta ve gerekirse parça alınılarak Patoloji Laboratuarlarımızda incelenmektedir. Şimdiye kadar Niğde’de böyle bir Bronkoskopi cihazın olmaması nedeniyle hastaların Niğde dışındaki illere gitmek zorunda kaldıklarını anlatarak, “Artık bundan sonra bronkoskopi için hastalarımız şehir dışına gitmek zorunda kalmayacak. Şehrimize sağlık alanında yeni cihazlar kazandırmaya devam edeceğiz " dedi.

Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Doktor Murat KURU, Rijit Bronkoskopi cihazının akciğer ve havayolları hastalıklarında kullanılan önemli bir cihaz olduğunu belirtti. Cihazın hizmete girmesiyle önemli bir eksiğin kapatıldığını belirten Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Doktor Murat KURU, şunları söyledi: "Bronkoskopi cihazıyla ağızdan geçerek hem sağ hem de sol akciğerin havayollarını ayrıntılı bir şekilde inceleyebiliyoruz. Bu sayede akciğerin havayollarında herhangi bir tümör/kötü kanser oluşumu var mı onları değerlendirebiliyor varsa onlardan parça alabiliyoruz. Özellikle hastanın akciğerlerine yabancı bir cisim kaçması durumunda havayollarının tıkanması sonucu ölümcül sonuçlar doğabiliyor. Erişkin hastalar bunların birçoğunu öksürerek çıkarabilmelerine rağmen çocuklarda bu durum çok daha ciddi seyredebiliyor. Çocuk hastaların havayollarının da dar olması dolayısıyla akciğere kaçan kuruyemiş, diş, yemek ve şeker parçaları vs. havayollarını tamamen tıkayarak ölüme kadar varabilen sonuçlar doğuruyor. Bu gibi durumlarda hastaya dakikalar içerisinde müdahale edilip havayollarının açılması gerekmekte.  Bu cihaz sayesinde akciğerdeki o yabancı cisimleri çıkarabiliyoruz. Hayat kurtarıcı özelliği olan bu cihazın kurulumuyla hastanemizde bu işlemleri yapmaya başladık.  Daha önceden bu tür hastaları il dışına sevk ediyorduk artık sevk gereği kalmadı." diye konuştu.

• drbilal.jpg
  • 60229ae1-91fc-47bc-8b9d-24a7656d4802.jpg